Durdurun artık! İnsanlık ölümlere seyirci kaldı
Önceki geceden itibaren İsrail’in Gazze’ye yönelik en ağır saldırıları yaşandı.
7 Ekim’de başlayan İsrail-Filistin savaşında 17 gün geride kalırken, yoğun bombardıman altındaki Gazze’de büyük bir insani felaket yaşanıyor. İsrail’den saldırıların dozunu azaltmaya yönelik bir sinyal gelmedi. Dünya ise sivil kayıplarını önlemek konusunda aciz kaldı.
İsrail-Filistin savaşında 17 gün geride kalırken, çatışmalar Gazze Şeridi’ne yıkım ve ölüm getirdi. İsrail’in Gazze’ye yönelik ablukası ve bombardımanı altında binlerce Filistinli hayatını kaybederken, saldırılarını kesmeyen İsrail ordusu bir yandan da kara harekâtı için hazırlıklarını sürdürüyor. Dünyanın dört bir yanında on binlerce kişi Filistin’e destek için sokaklara dökülse de uluslararası toplum Gazze’de yaşanan insanlık dramına henüz bir çözüm bulabilmiş değil. İsrail’in sivillere yönelik “güneye gidin” ültimatomu sonrası yüzbinlerce Filistinli’nin yerinden olduğu ve temel ihtiyaçların dahi karşılanamadığı Gazze’de, son günlerde gönderilen yardım TIR’larıyla yaralar sarılmaya çalışılıyor.
17 GÜNDE 5 BİN 87 ÖLÜM
* Önceki geceden itibaren İsrail’in Gazze’ye yönelik en ağır saldırıları yaşandı.
* Bir gün içinde Gazze’deki 320 nokta İsrail füzelerinin hedefi olurken, bu saldırılar sonrası bir gün içinde en az 436 Filistinli hayatını kaybetti.
* Filistin Sağlık Bakanlığı ise, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze’ye saldırıları sonucunda 2055’i çocuk olmak üzere 5087 kişinin hayatını kaybettiğini, 4926’sı çocuk 15273 kişinin de yaralandığını açıkladı.
830 ÇOCUK ENKAZ ALTINDA
* İsrail’in yoğun bombardımanı bölgeyi harabeye çevirdi. 185 bin yapı hasar görürken, en az 20 bin bina tamamen yıkıldı ve bir o kadarı da büyük ölçüde zarar gördü. Bombardımanda yıkılan binaların altında hâlâ 830’u çocuk en az 1500 kişi olduğu bildirildi.
1.4 MİLYON KİŞİ YERİNDEN OLDU
* Gazzelilerin bombardımanda evlerini kaybetmelerinin yanı sıra İsrail’in bölgenin kuzeyindekilere “güneye inin” ültimatomu vermesi sonrasında yüzbinlerce insan sokaklara dökülürken, Birleşmiş Milletler’in verilerine göre 1.4 milyon kişi yerinden edildi.
KAPANA SIKIŞTILAR
* Her gün hava saldırılarının gölgesinde hayatta kalmaya çalışan Gazzelilerin yaşamı bölgedeki temel ihtiyaçların karşılanamayacak hale gelmesi nedeniyle daha da zorlaştı. Gazze Şeridi’nin güneyinde adeta ölüm kapanına kısılan milyonlarca Filistinli elektrik, su, temel gıda maddeleri ve sağlık malzemelerine erişim sorunu yaşıyor.
* Bölgedeki su kıtlığı salgın hastalık riskini beraberinde getirirken, elektrik tedarikinde yaşanan sorunlar hastanelerde yaşam mücadelesi veren yaralılar için büyük tehlike oluşturuyor.
12 HASTANE HİZMET DIŞI
* İsrail’in sivilleri gözetmeksizin sürdürdüğü saldırıları sonucunda 12 hastane ve 32 sağlık merkezi hizmet dışı kalırken, 57 sağlık personeli de hayatını kaybetti.
SALDIRILARIN DOZUNU ARTIRDI
Gazze’de yaşanan insani felaket durumuna rağmen İsrail saldırıları dozunu arttırarak sürdürme sinyalleri veriyor. İsrail yetkililerinden yapılan açıklamalarda, “Hamas ortadan kaldırılana kadar saldırıların süreceği” vurgulanırken, son olarak İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, çatışmaların “2-3 ay sürebileceğini ancak sürecin sonunda Hamas’ın yok edileceğini” söyledi.
DÜNYA ADIM ATMIYOR
Uluslararası toplum, yaşanan büyük çaplı sivil kaybı ve insani krize bir çözüm üretebilmiş değil. Çatışmaların ilk günü İsrail’e desteğini açıklayan ABD ve Batı ülkeleri “İsrail’in kendini savunma hakkını” dile getirirken, Tel Aviv’in bunu uluslararası hukuka uygun şekilde yapması gerektiğini vurguluyor. Ancak ABD, geçen hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde çatışmalara “insani mola” verilmesini öngören tasarıyı tek başına veto ederek bu yönde somut bir adım atılmasını engelledi. Müslüman ve Arap dünyası ise, İsrail saldırılarının bir an önce sona ermesi ve iki devletli bir çözümle bölgeye kalıcı bir barış getirilmesi çağrısı yapıyor. Rusya ve Çin de 1967 sınırlarına işaret ederek bu söyleme destek veriyor.
İSRAİL: 222 REHİNE GAZZE’DE TUTULUYOR
Hamas’ın saldırısının ardından 360 bin yedek askeri göreve çağıran ve Gazze sınırında askeri yığınak yaparak kara harekâtına hazırlanan İsrail, henüz topyekûn bir saldırıya başlamasa da hava saldırılarına ek olarak vurkaç operasyonları yürütüyor. Hamas’ın elinde bulunan İsrailli rehineleri kurtarmak için de çalışmalarını sürdüren İsrail ordusu şu ana kadar 222 rehinenin Gazze’de tutulduğunun teyit edildiğini açıkladı. İsrail ordu sözcülerinden Daniel Hagari önceki gece rehinelerle ilgili bilgi edinmek ve “saldırı hazırlığı yapan teröristlere müdahale” amacıyla Gazze’ye küçük çaplı bir operasyon düzenlediklerini açıkladı. Hamas’ın silahlı kolu El Kassam Tugayları da Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta İsrail kuvvetleriyle doğrudan çatışmaya girdiklerini duyurdu.
İSRAİL POLİSİNDEN ‘GÖNÜLLÜ BİRLİKLER’
İsrail ordusu Gazze’ye saldırılarını aralıksız sürdürürken, İsrail polisi de ülke içinde çıkması muhtemel bir kargaşaya önlem olarak gönüllü güvenlik birlikleri kurduğunu açıkladı. İsrail Emniyet Genel Müdürü Kobi Shabtai, polis güçlerine yönelik olası saldırıların önlenmesi için çalıştıklarını belirterek, bu doğrultuda ekiplere yardımcı olmaları ve sokaklarda devriye gezmeleri için 7 Ekim’den bu yana sivil gönüllülerden oluşan 527 güvenlik ekibi oluşturulduğunu söyledi. İsrail Milli Güvenlik Bakanlığı tarafından gönüllülere toplamda 40 bin ateşli silah verilmesinin onaylandığını belirten Shabtai, gönüllülere ayrıca kurşun geçirmez yelek ve miğfer verileceğini söyledi.