KOÇ-AKP ORTAKLIĞI AYUKA ÇIKTI

Yazar İbrahim Gündüz, bugün yayınlanan yazısında, Koç Holding ve AKP'li Vekil Ferhat Nasıroğlu ortaklığındaki DEFAŞ'ın kurmayı planladığı altın madeni ve olası tehditlerinden bahsetti.

Gündem Yayın: 30 Kasım 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 30.11.2024 14:28:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
356 okunma

İbrahim Gündüz’ün Kısadalga’da bugün yayınlanan yazısında, Koç Holding ve AKP Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun ortaklığında kurulan DEFAŞ Madenciliğin, Kırşehir Seyfe Gölü Kuş Cenneti’nin kıyısında yapmayı planladığı altın madeni projesinin, bölge halkı ve yerel yöneticilerden büyük tepki çektiğini belirtti.

DEFAŞ Madenciliğin, altın madeni için ÇED sürecini başlattığı ve 3887 sayfalık ÇED raporunu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunduğu aktarıldı.

"SUYU NEREDEN BULACAKSINIZ"

 

Yazıda, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, şirket yetkilileriyle yapılan toplantıda madenin çevresel etkilerini ele aldığı ifade edildi. Ekicioğlu'nun, projenin bölgedeki su kaynaklarına büyük zarar vereceğini belirtilirken belediye başkanının, “Suyu nereden bulacaksınız?” sorusunu yönelttiği şirket temsilcilerinin, “Gerekirse Kızılırmak’tan boru hattıyla su getireceğiz” cevabını verdiği ifade edildi. Ekicioğlu'nun cevaba tepki göstererek, “Kızılırmak daha kaç şehre yetecek, kaç milyon insanı besleyecek de bir de sizin madeninize gelecek?” dediği iletildi.

MADENE YÖNELİK ELEŞTİRİLER

DEFAŞ’ın projeye ilişkin sunduğu ÇED raporunda, maden sahasının Seyfe Gölü’ne olumsuz bir etkisinin olmayacağı belirtilse de, bölge halkı bu iddiayı kabul etmediği yazıda yer aldı. Altın madeni projesinin yılda 37 milyon ton hafriyat yapılmasını ve bu hafriyattan yalnızca 200 bin ton konsantre altın elde edilmesini öngördüğü, geri kalan 36 milyon 900 bin tonun ise tehlikeli atık olarak depolanacağı Gündüz'ün yazısında yer alan detaylardan.

Proje kapsamında günde 1 milyon 343 bin litre su tüketileceği ifade edilirken, bölgede yaşanan ciddi su sıkıntısı nedeniyle bu durumun tarım ve hayvancılığa büyük zarar vereceği vurgulandı. Ayrıca ÇED raporunda maden sahasının Seyfe Gölü’ne 10 kilometre mesafede olduğu belirtilse de, Seyfe Gölü’nün gerçek koruma alanının Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle küçültüldüğü iddia edildi.

TARİHİ ALANLAR

Proje sahasında 33 memeli türü, 80 kesinlikle korunması gereken kuş türü ve 27 endemik bitki türünün bulunduğu kaydedildi. Ayrıca madenin yakınında birinci derece arkeolojik sit alanlarının yer aldığı belirtildi. Ancak şirketin “etkilenmeyecekler” ifadesiyle bu endişeleri gidermeye çalıştığı ileri sürüldü.

"TARİH SİZİ TALAN EDEN BİZİ MÜCADELE EDEN OLARAK YAZACAK"

Belediye Başkanı Ekicioğlu'nun, maden projesine karşı duruşunu net bir şekilde ifade ettiği, “Belki bu projeye engel olamayız ama tarih sizi talan eden, bizi ise bu talana karşı mücadele eden olarak yazacak” dediği ve bölge halkının, Seyfe Gölü gibi önemli bir doğal alanın korunması için mücadeleye devam edecekleri aktarıldı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.